Hírek, események

Ramassetter “új ruhája”

 

2020 tavaszára befejeződik Sümegen Ramassetter szülőházának teljes felújítása!

“A Civilek az emlékházban közösségi programon az érdeklődő sümegiek megtekinthették a felújítás alatt álló Ramassetter-házat. Viola Norbert a felújítási munkálatokról nyújtott részletes tájékoztatót, Oszkai Réka pedig a Ramassetter látogatóközpont interaktív kiállításterveit mutatta be.” (VEOL)

Bővebb információ >>>>>

Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív megjelenése Sümegen!

A kékfestés hagyománya felkerült Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. A döntést az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága hozta meg.
__________________________________________________________________________

A festőmesterség elterjesztése Európában a flamandokhoz köthető, akik már a 8. századtól folytatták a mesterséget. A legkorábbi festőcéh 1208-ban Bécsben jött létre, míg Magyarországon először 1608-ban kezdte meg működését. A 20. század elején közel 400 műhely működött a történelmi Magyarország területén. Hazánkban egyedülálló módon a kézi és a gépi technológia egymás mellett, párhuzamosan maradt fent. Napjainkban a pápai Kékfestő Múzeum és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum eredeti kékfestő műhelyeket mutat be teljes berendezéssel és eszközkészlettel.
Sümegen a majdani Ramassetter Látogatóközpontban láthatjuk majd ennek a helyi vonatkozásait – állandó kiállítás formájában. – (Forrás: unesco.hu)

__________________________________________________________________________

Az öreg kékfestő otthon ült, vezette a munkát, igazgatta a szárítót és mángorlót, pörölt a legényekkel és csomagolókkal; rendelte a vásznat, gyolcsot, kartont, tafotát, indigót és berlini kéket, a fia pedig járt vásárokra. Somogy, Tolna, Baranya, Vas és Veszprém vármegyék minden városa és minden országos vására ott látta a sümegi kékfestő magas szál legény fiát, hosszú zöld kocsiját s világoskék sátorát. Volt ugyan azokon a vásárokon más kékfestő is, de a sümegivel nem versenyezhetett senki. Szépfiú volt az a kékfestőlegény, úgy tudott beszélni a menyecskékkel, mint a fecske a fiaival; míg az ő kék vászna, babos kék kartonja el nem fogyott, hiába tartotta a többi kékfestő a rőfön a kezét.
[…]
Az öreg kékfestő, Ramazetter Leopold eddig a vásznat vagy a bécsi lerakatokban, vagy a brünni országos vásárokon szerezte be. Szállította pedig tengelyen; amennyit tudott, a maga kocsiján, de ez kevés volt – a tömeget fuvarosok szállították Győrig hajón, Győrből tengelyen. Sokat hoztak az osztrák borhordó szekerek is. Bécsből Sümegig üres hordó, vászonteher; Sümegről Bécsig tele hordó.
(Részlet Eötvös Károly: Balatoni utazás c. könyvéből.)

Gesztenyevirág Fesztivál

Galéria >>>>>

A tavasz öröme minden családnak

Sümegen már hagyománnyá vált a tavasz köszöntése, amikor a láthatatlan karmester jelére virágba borul az utcákat díszítő gesztenyefák sora. Zenével, tánccal, kézműves bemutatókkal, játékkal és koncertekkel üdvözöljük a természetnek ezt a látványos ajándékát. A vadgesztenye-virágzás minden tavasszal meghatározza Sümeg hangulatát, immár védjegye városunknak.
A Gesztenyevirág Fesztivál sok kikapcsolódni vágyót vonz a történelmi szépségű Palotakertbe a sümegi vár „szoknyájához”.
Igazi társadalmi esemény ez az egész napos nyüzsgéssel, sok-sok gyerekkel és felnőttel – térségünkből és az ország más tájairól egyaránt.
Városunk idegenforgalmán sokat lendíthetnek ezek a színvonalas rendezvények. Ez egy igazi nyitó esemény a tavasz kapujában, amely méltóképpen megnyitja turisztikai szezont. Programjaink a város adottságaihoz szervesen kapcsolódnak. Barokk hangulatú városunk szívében, az egykori történelmi városfalak ölelésében, a Palotakert üde zöld fáinak árnyékában állítjuk fel sátrainkat, színpadainkat, faházainkat.
Ebben az évben ráadásul három naposra bővül a fesztivál. A szórakoztatás és az ünneplés mellett szakmai programokra is fektetünk hangsúlyt. Pénteken az 500 éves múlttal rendelkező – és ezzel a legrégibb épületnek számító – Palota Pince Bormúzeuma nyitott napot tart: ingyenes tárlatvezetéssel, szakmai előadásokkal és helyi borok kóstoltatásával, borfelismerő versennyel. Ennek keretében a Somló–Sümeg–Badacsony Ramassetter Borút ismertetésével egybekötött sétáló kóstolót szervezünk. Ez a programelem is egy fontos állomása annak a vállalásnak, melynek célja a „városunk Atyjá”-nak, Ramassetter Vincének a nevével fémjelzett borkereskedelmi vívmányok bemutatása és népszerűsítése – egy tematikus út létrehozásán keresztül. A Ramassetter Borút éltetésével, történelmi hagyományaink újraélesztésével a helyi termelőket, szolgáltatókat, kulturális attrakcióinkat, valamint a kulturált borfogyasztást is népszerűsítjük.
(Sümegi Kata)