Hírek, események

A Natúr Sümeg rendezvények margójára…

Színvonalasan és értékekkel gazdagon zárt a II. Natúr Sümeg sétálós borkóstoló rendezvény a Püspöki Palotában.

Hogy mit is érzek? – Egy pillanatnyi varázslatot. Mikor megérezzük, hogy valami olyan tökéletesnek és egésznek vagyunk a részesei, ami szavakban alig elmondható.
Ezért megéri ezen az úton járni. Azon az úton, amely részben közös mindannyiunk számára, hiszen mind ugyanarra törekszünk. A szépre és a jóra. A szeretettel átitatott borokra, hogy ezt aztán átadjuk másoknak. Egy kis univerzumot abból a világból, amik vagyunk. Mert itt ma nem porszemek vannak, hanem magok, az élet magvai. Ha jók a konstellációk szárba szökken a közös álmunk: egy igazabb és egészségesebb élet lehetősége általunk. Ahányan vagyunk, annyiféleképpen látjuk, hogy mi is a helyes út. De ma, és holnap állítsuk iránytűnket azonos irányba: elfogadás, szeretet. Ha ezt együtt tesszük, hangunk messzire ér el majd. És nem csak egy borászati stílus követői leszünk, hanem az életnek tért adó lehetőség.
Köszönöm, hogy itt vagytok!
Egly Márk
Köszönöm, hogy itt voltatok!

II. Natúr Sümeg programjai >>>>>

Natúr Sümeg 2022

Szándékaik megerősítésére hozta létre Egly Márk és a borászok egy kis közössége a „Natúr Sümeg” rendezvényt, ahol a történelmi Magyarország legjobb natúrborászai, a legelismertebb biodinamikus szőlőművelési szakértői találkoznak és osztják meg egymással és az érdeklődőkkel saját tapasztalataikat.
Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt a rendezvényen!
Tudjon meg többet!
Mesterkurzusokra a jegyek elővételben itt megvásárolhatóak:
 
II. Natúr Sümeg – 2022. Folyamatos program-feltöltés >>>>>

 

Borjour Magnum 2022

A Borjour Magnum már 12. éve Magyarország legnagyobb borkóstolója. A borszerető közönség, a szakma és a borászatok hagyományos, év eleji nagy találkozóhelye.
2022. február 19-én, a Budapest Congress Centerben 200+ borász kiállító kóstoltatja 1000+ borát, rajtuk kívül kereskedések és gasztronómiai kiállítók várják a vendégeket. Mesterkurzusok, előadások és élményprogramok is látogathatók lesznek.

A Natúr Sümeg rendezvény égisze alatt Egly Márk borász, két társával és natúr borokkal vesz részt ezen a kiemelkedő eseményen.

Ramassetter “új ruhája”

 

2020 tavaszára befejeződik Sümegen Ramassetter szülőházának teljes felújítása!

“A Civilek az emlékházban közösségi programon az érdeklődő sümegiek megtekinthették a felújítás alatt álló Ramassetter-házat. Viola Norbert a felújítási munkálatokról nyújtott részletes tájékoztatót, Oszkai Réka pedig a Ramassetter látogatóközpont interaktív kiállításterveit mutatta be.” (VEOL)

Bővebb információ >>>>>

Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív megjelenése Sümegen!

A kékfestés hagyománya felkerült Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. A döntést az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága hozta meg.
__________________________________________________________________________

A festőmesterség elterjesztése Európában a flamandokhoz köthető, akik már a 8. századtól folytatták a mesterséget. A legkorábbi festőcéh 1208-ban Bécsben jött létre, míg Magyarországon először 1608-ban kezdte meg működését. A 20. század elején közel 400 műhely működött a történelmi Magyarország területén. Hazánkban egyedülálló módon a kézi és a gépi technológia egymás mellett, párhuzamosan maradt fent. Napjainkban a pápai Kékfestő Múzeum és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum eredeti kékfestő műhelyeket mutat be teljes berendezéssel és eszközkészlettel.
Sümegen a majdani Ramassetter Látogatóközpontban láthatjuk majd ennek a helyi vonatkozásait – állandó kiállítás formájában. – (Forrás: unesco.hu)

__________________________________________________________________________

Az öreg kékfestő otthon ült, vezette a munkát, igazgatta a szárítót és mángorlót, pörölt a legényekkel és csomagolókkal; rendelte a vásznat, gyolcsot, kartont, tafotát, indigót és berlini kéket, a fia pedig járt vásárokra. Somogy, Tolna, Baranya, Vas és Veszprém vármegyék minden városa és minden országos vására ott látta a sümegi kékfestő magas szál legény fiát, hosszú zöld kocsiját s világoskék sátorát. Volt ugyan azokon a vásárokon más kékfestő is, de a sümegivel nem versenyezhetett senki. Szépfiú volt az a kékfestőlegény, úgy tudott beszélni a menyecskékkel, mint a fecske a fiaival; míg az ő kék vászna, babos kék kartonja el nem fogyott, hiába tartotta a többi kékfestő a rőfön a kezét.
[…]
Az öreg kékfestő, Ramazetter Leopold eddig a vásznat vagy a bécsi lerakatokban, vagy a brünni országos vásárokon szerezte be. Szállította pedig tengelyen; amennyit tudott, a maga kocsiján, de ez kevés volt – a tömeget fuvarosok szállították Győrig hajón, Győrből tengelyen. Sokat hoztak az osztrák borhordó szekerek is. Bécsből Sümegig üres hordó, vászonteher; Sümegről Bécsig tele hordó.
(Részlet Eötvös Károly: Balatoni utazás c. könyvéből.)

110 éves a Ramassetter szobor

1908. május 24-én ünnepélyesen szoboravatási szertartás keretében leleplezik a bronzból készült szobrot!

2018-ban (ebben az évben) ünnepeljük a sümegi Ramassetter szobor avatásának 110. évfordulóját
Éles Károly (tanár) 1908-ban ezeket a gondolatokat írta “Ramassetter Vince emlékezete” c. munkájában: “Sümeg városának érzése fényes monumentumot állított Ramassetter Vincének és hitvesének. A szobor ott áll méltó helyén, mint a város lakosságának kőbe vésett, ércbe öntött hálája és kegyelete. Ennek a szobornak története okulásul szolgáljon a jövő nemzedéknek: miként becsüljék meg a nagyokat, a jókat, a nemeseket, akik gondolataikat, érzéseiket, munkájokat, mindenüket nemes és nagy célokra és mások boldogítására szentelték.”

_________________________________________________

Galéria >>>>>
Amit Ramassetteről tudni illenék >>>>>