II. Natúr Sümeg – 2022

Egy kis útbaigazítás a Sümeg, Püspöki Palota csodálatos termeibe – a
II. Natúr Sümeg rendezvényünk helyszínére.

Bemutatkozik a házigazda:

“Sümeg meghatározó helyszín a hazai bortörténelemben: a Várhegy oldalában és a közeli magaslatokon található dűlőket sok száz évvel ezelőtt is művelték, itt készült az első magyar pezsgő, a helyi borkereskedők a világ számos részére szállították palackjaikat. A különleges geológiai adottságokkal rendelkező terület az utóbbi években natúr borokkal és történelmi szőlőfajtákból készült tételekkel kezdte meg a nagy visszatérést, 2022. március 15-én pedig eredetvédelmet élvező prémiumborai is bemutatkoztak. Egly Márk borász vezetett végig minket a helyi borkészítés legfontosabb állomásain és avatott be minket a régióban zajló változásokba. …”
Bővebben>>>>>

Előadóink 4.

Giorgi Aladashvili Grúziából a 2022-es Natúr Sümeg meglepetés és egyben DÍSZVENDÉGE, az egyik legérdekesebb és feltétlen a legnagyobb múltra visszatekintő natúr boros technológia legavatottabb képviselője.
Bemutatkozása a különleges élmények kutatóinak kihagyhatatlan!
Ha életünkben először kóstolunk grúz borokat, valószínűleg, az összes addigi borral kapcsolatos tudásunk-tapasztalásunk a feje tetejére áll majd. Ennek a 8000 éves szőlészeti-borászati hagyományokkal rendelkező országnak a borai semmilyen modern, nyugati technológiával előállított termékhez nem hasonlíthatóak. A földbe ásott amfora alakú agyagedényekben, ún. „kvevri”-kben, emberi beavatkozás nélkül fermentálódó szőlőből születő aranysárga és mélyvörös borok elképesztően ízgazdag, végtelennek tűnő, gyakran egyfajta elemi, ősi íz-élményt felébresztő, kiváltó variációi egy teljesen új – sokak számára mágikus – világba vezetik el vállalkozó kedvű borkedvelőt.
 

A látogatóknak 14:30-15:00-ig előadást tart a Püspöki Palota Vadásztermében, és a borait megkóstolhatják a rokokó teremben a kiállítok között.


Előadóink 3.

Harmincöt éve kezdtem kerámiával foglalkozni. Annak ellenére, hogy a családom élete a szőlő körül forgott már akkor is, én tudtam, hogy fazekas leszek. A gimnázium alatt régi edényeket gyűjtöttem, tanultam, és jártam az országot, hogy megismerjem a különböző módszereket. Nem a díszítés érdekelt, hanem az, hogy a kézzel készült kerámiák visszakerüljenek a használati funkcióba, lehessen velük sütni, főzni, tálalni rajtuk, és persze tárolásra is használni őket.
Szinte véletlenül, egy pálinkával teli, összetört üvegballon miatt kezdtem azon gondolkodni, hogy miben lehetne biztonságosabban tárolni folyadékokat, az amfóra pedig tökéletes volt erre a célra. A borász testvéreim is meglepődtek, hogy mennyire más az íze az ebben tárolt pálinkának, és ez inspirált arra, hogy nagyobb méretű, borkészítésnek is alkalmas kőedények előállításába kezdjek. Komoly termékfejlesztés, és folyamatos tanulás van amögött, hogy ma már egyre több borász keresi ezeket az amfórákat.
A narancsbor kifejezés a fehérbor , vörösbor és a rozé után a negyedik színváltozatot és egyben stílusváltozatot jelentő bor típus. Előállítása során fehér szőlőből , hosszú héjon , vagy teljes fürtön tartással ( 10-120 nap ) sokszor amphorában , vagy éppen ősi módon Qvevriben erjesztett és érlelt bor, melyre jellemző az erőteljes mély tónusú szín amit a szőlő héjában lévő vegyületek illetve a szőlőmag lignin tartalma kölcsönöz neki. A hosszantartó héjon érlelés során kioldódó tanninok és fenolok adják a bor magas antioxidáns tartalmát ami lehetővé teszi a kénmentes vagy alacsony kéntartalom melletti palackozást. A narancsbort készítő borászok nagy többsége a Natúr Boros vonalból kerül ki , akik szüretlenül, derítetlenül a természet adta előnyöket kihasználva készítik el a komplex magas extrakt tartalmú sajátos illat és ízvilágú boraikat , melyek merőben más típusúak , mint az általánosan a piacot uraló reduktív típusú italok. Bár a borászati technológiája a legősibb ,a 6000 évre visszatekintő Grúziában őshonos borkészítési mód elnevezése viszonylag fiatal. Egy David A. Harvey nevű borkereskedő keresztelte el evvel az ősi módszerrel készülő borokat Narancsbornak.
Kóstoljon Amforában készült narancsborokat és közben merüljön el Légli Attila mesterkurzusán az Amforák világban!
2022.04.23-án 13:00-14:00 Légli Attila – Amfora világa témában tart Mesterkurzust a II. Natúr Sümegen!
Részvételi díj: 7500 Ft
Jegyek elővételben itt megvásárolhatóak:

 

Előadóink 2.

Hogyan lett egy 100 hektáros balatoni borászatból biodinamikus gazdaság? Szemléletváltás, és felelősség vállalás. A természethez való kötődést, a talaj-állat-növény-ember szimbiózisa erősíti Kéthelyen, a Kristinus Borbirtokon. A szőlőtermesztés mellett, állattartással, permakultúrás zöldség, és gyümölcstermesztéssel is foglalkozunk a demeter irányelveknek megfelelően. Egy egész borászat élete alakult át hónapok alatt, a szőlőmetszéstől kezdve, a borok kiszállításáig. Hogyan áll át egy gazdaság lépésről-lépésre? Megvalósulhat- e a Steiner által megálmodott körforgásos gazdaság a XXI. században a Balatonnál? Milyen szabályrendszernek kell megfelelni a termelőknek a „Demeter védjegy” használata során? Mit jelent a farm individualitás?
Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat Dóber Lászlóval, a Kristinus Borbirtok szőlő & farm managerével a mesterkurzus keretein belül.
Kóstolunk majd átállás előtti és átállás utáni borokat. Összehasonlítunk, elemzünk, beszélünk.
2022.04.23-án 17:00-18:00 Dóber László Kristinus Borbirtok: Biodinamikus átállás és farm individualitás témában tart Mesterkurzust a II. Natúr Sümegen!
Részvételi díj: 7500 Ft
Jegyek elővételben itt megvásárolhatóak:

Előadóink 1.

Mi értelme van natúrborokat inni? Számít az, hogy húsz-harminc tétel után is úgy érezheted, remek gyümölcsleveket ittál? No nem az ízbeli élményekre gondolok, csupán az alkoholhatásra. Sokan ajnározzák ezt a bortípust, pedig talán nem is ismerkedtek még meg vele. Mi az a pét nat? Miből készül? Hogy készül? miért lehet szeretni? Mit keressünk benne? Tényleg jó, vagy csak drága?
Mészáros Gabriella előadása segít eligazodni. Nos, itt a remek alkalom. NATÚR SÜMEG 
MG – az első magyar WSET diplomás már harminc éve tanítja a borkóstolás titkait és hozza közelebb a szőlőt és a bort az ismerkedni vágyókhoz. Számos könyv szerzője, szerkesztője, a Magyar Konyha Magazin munkatársa.
2022.04.23-án 15:00-16:00-ig tart Mesterkurzust Dr. Mészáros Gabriella – ANCESTRAL METHOD vs. Pét-Nat témában a II. Natúr Sümegen! 
 
Jegyek elővételben itt megvásárolhatóak:

Bemutatkozó vendégeink 18.

Kis mátrai családi borászatunk szerelemből született, 2014-ben, egyharmad hektáron. Most 6 hektáron gondozzuk a tőkéket, 2014 óta bioban, sok ültetvényt egyáltalán nem is permetezünk a regeneratív gazdálkodás jegyében.
Az indulás óta spontán erjesztünk, 1 kg/tőke alatt terhelünk, sokáig tartunk finomseprőn. Pár éve szerettem bele a natúr borokba, olyan ez most nekem, mintha újrakezdeném a szakmát, rengeteg az inspiráló, szívvel teli kolléga, történet.
Viszek magammal első Purcsinunkból, az utóbbi években ez volt a legnagyobb álmom, most debütál!
De Syrah, Kékfrankos és Királyleányka is lesz az asztalomon…
 
A Losonci Pince -vel találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!


Bemutatkozó vendégeink 17.

Kostya-Daróczi Andrea őstermelő, kistermelő egy 1,5 hektáros telken, a Kereki Panoráma Birtokon él és gazdálkodik férjével és két kisgyermekükkel. Néhány éve kezdtek el fürjekkel foglalkozni, először csak saját maguknak egészségük megőrzése miatt. Ám az egyre nagyobb vásárlói igénynek köszönhetően mára kb. 500 példányos tenyészettel rendelkeznek.
Termékeik közül kiemelkedik a pácolt, főtt, füstölt fürjtojás fűszeres olajban, ami egy igazi ízbomba. Emellett készítenek a telkükön megtermelt gyümölcsökből egészséges, magas gyümölcstartalmú, különleges ízesítésű lekvárokat.
 
A Kereki Panoráma Birtok-al találkozhattok a II. Natúr Sümegen!


Bemutatkozó vendégeink 16.

Giorgi Aladashvili Grúziából a 2022-es II. Natúr Sümeg rendezvény meglepetés és egyben DÍSZVENDÉGE az egyik legérdekesebb és feltétlen a legnagyobb múltra visszatekíntő natúr boros technológia legavatottabb képviselője. Bemutatkozása a különleges élmények kutatóinak kihagyhatatlan !
Amikor életünkben először kóstolunk grúz borokat, valószínűleg az összes addigi borral kapcsolatos tudásunk-tapasztalásunk a feje tetejére áll majd. Ennek a 8000 éves szőlészeti-borászati hagyományokkal rendelkező országnak a borai semmilyen modern, nyugati technológiával előállított termékhez nem hasonlíthatóak. A földbe ásott amfóra alakú agyagedényekben, ún. kvevrikben, emberi beavatkozás nélkül fermentálódó szőlőből születő aranysárga és mélyvörös borok elképesztően ízgazdag, végtelennek tűnő, gyakran egyfajta elemi, ősi íz-élményt felébresztő – kiváltó variációi egy teljesen új, mágikus világba vezetik el vállalkozó kedvű borkedvelőt.
A kisi szőlő igazi közönségkedvenc, és nem csak a neve miatt, ami angolul kiejtve az angol “csók” szóhoz hasonlít. A Ruispiri 2019-es kisi bora a borászat jól felismerhető stílusában, kvevriben készült, nagy testű, intenzíven mély borostyánszínű, kén- és adalékmentes, rendkívül stabil és tiszta natúrbor, egy elég karakteres, erre a fajtára amúgy nem feltétlenül jellemző magas tannintartalommal.
A kvevrikészítéséről érdemes megnézni az UNESCO 10 perces kisfilmjét ( angol felirattal) , vagy ezt a nagyon szép, a grúz borkészítést a kvevri agyagjának kibányászásától a kész borig 8 percben bemutató videót: https://fb.watch/8uZ7-FgmUJ/
A mára egyik leghíresebb grúz borászatot alapító Georgi Aladasvhili-vel készült FORBES cikk angol nyelven itt olvasható: https://forbes.ge/target-hitter/
 
A Ruispiri Biodynamic Vineyard-al találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!
 
A Püspöki Palota Vadásztermében 14:30-15:00-ig előadást tart a látogatók részére!

Bemutatkozó vendégeink 15.

A Geönczeöl Pincét eddig hagyományosnak meg kézműves borászatnak neveztük, nem gondolkoztunk azon, hogy natúrak vagyunk-é… De hát haladni kell a korral, no… A történethez hozzá tartozik, hogy az 1883-ban épült garamkövesdi présházunkban még nem járt fajélesztő, azaz eddig is spontán módon erjesztettünk és alacsony kénnel dolgoztunk, a vörösboroknál kerültük a derítést-szűrést, és a fehéreket is próbáltuk megkímélni… A Natúr Sümegen azonban végleg megbátorodva ízelítőt adunk a kén nélküli borainkból, és hozunk egy 2018 óta durvaseprőn érlelt botritiszes rizling-szörnyeteget is… ja és a címke is új…

A Geönczeöl Pince -vel találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!

Bemutatkozó vendégeink 14.

Milyen borok születnek egy kreatív építész lány pincéjében?
Természetesen kreatív borok!
Ilyen lett az ürmös kadarkánk is, mely 2018 óta érlelődik és most először lesz ízlelhető a nagyközönség számára. Gyógynövények, aszú szemek, 0 kén és sok türelem jellemzi ezt a bort.
A kadarka nem egy könnyű fajta, de mi próbálkozunk megszelíditeni ezt, a ‘szeszélyes kisasszonyt’ itt az Érmelléken, Bihardiószegen.
 
Piheni Panni -Y a n k a boraszattal találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!

Bemutatkozó vendégeink 13.

Borászatunkat 1920-ban alapította ükapám. 2011-ben jelentek meg első palackozott boraink, ettől kezdve az ökológiai művelés szabályainak megfelelően műveljük szőlőinket. Az utóbbi években natúrborok készítésével is foglalkozunk. Célunk hitelesen bemutatni a somlói terroirt, hogy élni hagyjuk a bort a maga természetességében, a lehető legkevesebb beavatkozással. Egy borászat erényének tartom, ha saját stílusa van és megmutatkozik az évjáratok különbsége. Nem egyenborokat akarunk készíteni, büszkék vagyunk rá, hogy minden tételnek önálló egyénisége van.
 
A Barcza Pincészet -el találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!

Bemutatkozó vendégeink 12.

A 2021-es évjárat azért is különleges számunkra, mert már nem csak projektként működik a P.A.N.K., hanem ez lett a hivatásunk, az életünk. A 2021-es évjárattól önálló borászatként és márkaként működünk. Bár még nagyon az út elején járunk, de rengeteg ötletünk és tervünk van a jövőre nézve. A P.A.N.K. egyben több dolgot is jelent. Egyrészt Pálffy Attila Natural Köveskál, ami a nevem, a borstílus és Köveskál kapcsolata, másrészt kedvenc zenei stílusom, a punk magyaros hangzásának is megfelel. Évente változik a címke design, amit saját magam készítek. A borok és a címke is a punk attitűdöt képviseli, kitörni az uniformizált és konszolidált stílusból, megkötések nélkül. Célunk, hogy a termőtájat tudjuk megjeleníteni a borokban, a lehető legtermészetesebb formában. Csak certifikált ÖKO területekről származó szőlőt dolgozunk fel. A borok szűretlenek és derítetlenek, minimális vagy zéro ként tartalmaznak! A P.A.N.K. a hazai színtér mellett Lengyelországban, Dániában, Belgiumban és USA-ban is jelen van, amire nagyon büszkék vagyunk!”
Idén két bort mutatunk be a Natúr Sümegen premierben:
– P.A.N.K. PINK Pét-Nat 2021: a világ legjobb pét-natjának is megválasztották! (nem reprezentatív felmérések alapján)
– P.A.N.K. EGO 2021: héjon erjesztett olaszrizling, csúcs kivitelben!
Orsi és Atti
 
A P.A.N.K. -al találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!

Bemutatkozó vendégeink 11.

A „Kövesd“ névre keresztelt projekt kapcsán borászatról még aligha beszélhetünk, ahhoz ugyanis borászra van szükség – a mi esetünkben pedig két barát lelkes próbálkozásairól van szó.
Fontos számunkra, hogy a régi, neves felvidéki dűlőkön gaz helyett újra szőlő teremjen, ezért közel 3 hektáron telepítettünk tavaly Garamkövesden és Bajtán. Ezek felvidéki községek néhány kilométerre Párkánytól, amelyek kapcsán írhatnánk egyedi mikroklímáról, a Garam-torkolatról, a Limes Romanusról és Marcus Aurélius Elmélkedéseiről is, de egy ilyen fesztiválon valószínűleg érdekesebb, hogy jelenleg a környékről vásárolt, organikusan művelt szőlőt dolgozunk fel. Sosem volt kérdés, hogy natúr bort készítsünk, és ami ezt a folyamatot illeti, jelenleg alig van válaszunk, kérdésünk azonban számtalan. Például – amint a mellékelt fénykép is mutatja – hogyan degorzsáljunk úgy petnatot, hogy elkerüljük azt, hogy az egész udvar a nagy becsben tartott nedűben ússzon.
 
A Kövesd Pincével találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!

Bemutatkozó vendégeink 10.

Tamasek családi borászat
Filozófiánk:
A pincészet célja a természetbarát szőlészet és az azt követő autentikus bortermelés az ősök több generációs tapasztalatai szerint. A szőlő kezelése során nem használunk növényvédő szert, gyomirtót, rovarölő szert, gombaölő szert, műtrágyát. A szőlőt növényi kivonatokkal és alapvető anyagokkal permetezzük, amelyek általános élelmiszerek. Ezzel a technológiával hagyjuk dolgozni a természetet, csak anyaként segítjük gyermekeinek. Minden lépéssel óvjuk a természetet, különösen a talajt, soraiban növénytársulást ültetünk, amely támogatja a mikroorganizmusok szaporodását, amely tápanyagokkal gazdagítja a talajt, a szőlő gyökérrendszere változatos területen él, ami erősíti a szőlő immunitását a különböző betegségek ellen. Kézzel megmunkálva és természet takarékos ráfordítások segítségével védjük a környezetet a gyártás során, így kivételes natúr (bio)borokat kapunk, amelyek hűen tükrözik a Kürti (Strekov) borvidék és a Tamasek családi pincészet termékeinek kiváló minőségét.
Boraink:
Boraink természetes körülmények között születnek a dűlőben és pincénkben, megragadva a Kürti (Strekov) régió intenzív karakterét, feltárva a Terroirt s vele a Tamasek családi pincészet identitását, a hely eredetének valódi érzését a borban. Fő boraink: fehér – Zöld veltelini, Olasz Rizling, Fűszeres rizling, Hossa, Savagnin, Breslava, Kisöreg, Tőkeküvé. Vörös – Dunaj, Pinot Noir, Castelo.
Összességében elmondhatjuk, hogy organikus szőlőből, autentikus borokat készítünk, melyeknél a magas minőség mellett elvárás az is, hogy szívesen fogyasztható, szerethető, izgalmas tételek kerüljenek a kedves érdeklődők poharába.
 
A Tamašek Családi Borászat – rodinné vinárstvo -val találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!

Bemutatkozó vendégeink 9.

Az Unger Bormanufaktúra egy jogász és egy építész őrült vállalkozása, akik a szőlőben és a pincében a legjobbat keresik, nem kötnek kompromisszumot. A két alapító célja természetközeli terroir borok készítése Kőszegen, elsősorban Kékfrankosból. Boraik spontán erjednek és szűretlenül, derítetlenül minimális kén hozzáadásával, vagy anélkül készülnek.
A Kőszegi-szőlőhegy történelmi területein telepítettek Kékfrankost. Az oltványokat erre a területre szelektálták. A Kékfrankos képes lekövetni a terroir apró rezdüléseit. Ennek köszönhetően a különböző dűlőkben készült borok ízvilága egyedi.
A területeket 2016-ban telepítették be, és azóta természetes módon, a bio és a biodinamika elveinek megfelelően művelik az ültetvényeiket (biodinamikus tanúsítvánnyal egyelőre nem rendelkeznek). A természet ritmusa szerint dolgoznak: törekszenek az egyensúly megtalálására.
A szőlőt szigorúan válogatják, csak egészséges szőlőből készítenek bort. A szőlő feldolgozása és a bor készítése minimálisan beavatkozással történik. A természetközeliség tehát a pincében is megvalósul: a borokat nyílt kádban spontán erjesztik és nem, vagy csak minimális mértékű hozzáadott ként használnak. Az almasavbomlás természetes úton történik. A borok használt hordókban vagy tartályban érnek: a hordó csak keretet adhat a bornak, de nem dominálhat abban. A borok szűretlenül, derítetlenül gravitációs úton kerülnek palackba.
A borászat első borai a 2020-as évjárat Kékfrankosai voltak. A rendezvényen az alábbi tételek kóstolhatóak: Pet-Nat (2021); Birtokbor (2020 Kékfrankos); Hipszter (2020 Kékfrankos); Csúcsi (2020 Kékfrankos).
 
Az Unger Bormanufaktúrával találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!

Bemutatkozó vendégeink 8.

Rechnitz, the home of the family run Straka winery, is a unique location: is lies at the southern foothills of the „Günser Gebirge“ mountain range which seperates the mid from the southern part of Burgenland and which also marks the transition from the alpine regions to the Pannonian lowlands. The soils consist of crystalline schist and magmatic rock and you would not be surprised that they lend a very special character to the grapes grown on them.
Thomas Straka is an open minded, critical guy with a spleen of his own. It’s Welschriesling, this old central European and thus Austrian grape, which has been mistreated and misunderstood by many but which can deliver outstanding and truly individual wines – when treated with respect based on knowledge – and passion! This late ripening variety wonderfully reflects its terroir, boasts fantastic acidity and minerality. Thomas shows its true colours and in many shades: from entry level, light-footed to single vineyard and old vines, Welschriesling by Straka has it all!
Whites such as Pinot Blanc or Veltliner and in avantgarde styles (low-interventon blends, amphorae, skin maceration) as well as enticing, structure driven Blaufränkisch reds from green schist soils give proof of Straka’s versatility – and love for his unique homeland.
 
Weingut Thomas Straka-val találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!

Bemutatkozó vendégeink 7.

Lassan végzünk a metszéssel. A szőlőben átdolgozott napok után igyekszem elvinni a gyerekeket sétálni. Addig Nóri is tud pihenni, és a fiúkat is lefárasztom.
Ilyenkor máshogy látja az ember a hegyet. Nem munkára váró szőlőt, hanem tájat lát, épületekkel, kőfalakkal, domborzatokkal. Szoktam azon gondolkozni, hogy mennyire lehet megszokni egy látványt, ha az ember nap mint nap azt nézi. Talán könnyen… talán hajlamosak vagyunk, hogy természetesnek kezeljük a legcsodálatosabb, de hétköznapi jelenségeket. Ha egy dolgot kérhetek, azt szeretném, hogy legyen türelmem, bölcsességem, nyitottságom és gyermeki naivitásom rácsodálkozni a kis hóvirágtól kezdve, a naplementén, a gyerekek gatyogásán át, Nóri családunkért tett áldozatos munkájáig, arra a sok apró dologra, ami valójában az életet jelenti.
Remélem egy ilyen pici színfolt lesz ez a Chardonnay-Olaszrizling Petnat azoknak is, akik eljönnek a Natúr Sümegre, mert ott majd biztosan kóstolhatják.
 
A Tomcsányi Családi Birtok -al találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!

Bemutatkozó vendégeink 6.

Családunk az első ültetvényt 1903-ban vásárolta Pálfán. Azóta ugyanazokban a dűlőkben kisebb-nagyobb megszakításokkal műveli a szőlőt és készít bort. 2012-ben örököltük és vettük át a mikrobirtok irányítását. Belenőttünk a szőlészkedésbe és a borászkodásba. Családi gazdaságként működünk. Főként kárpát-medencei fajtákból készítünk autentikus, természethű és natúr, azaz élő borokat.
Számunkra az egészség az első számú szempont. A szőlőben ezért vegyszerek (gyomirtó szer, rovarölő szer, felszívódó gombaölő szer és egyéb vivőanyagok) használata nélkül gazdálkodunk. A szőlősorok között természetes növénytakarót ápolunk. 2020-as évtől biodinamikus preparátumokat is alkalmazunk.
A pincében a kénen kívül semmilyen egyéb anyagot nem használunk a borkészítés folyamán. Egyre több termékünket kén hozzáadása nélkül készítjük. Nem szűrünk, nem derítünk.
Jelenleg természethű, azaz élő borokat készítünk, ahol a borok összes kéntartalma maximum 30 mg/l lehet.
Mit jelent a
RENDEZETT ÉLŐ BOR – STRUCTURED VITAL VINE?
“A víz képes a vele kapcsolatba kerülő információkat tárolni és közvetíteni.” (Masaru Emoto)
RENDEZETT – A bor fő alkotóeleme a víz. A természetben az információ rezgések által terjed. A rezgéseket a víz tárolja és közvetíti. Ha a víz pozitív információt hordoz, rendezett formává, kristályokká alakul. Amikor a víz negatív információval kerül kapcsolatba amorf, rendezetlen vízzé alakul, amelyben nem képződnek kristályok.
ÉLŐ – A rezgés maga az élet. Ha megszűnik a rezgés megszűnik az élet. A bor akkor szerveződik rendezett formába, ha élő anyagról van szó. Az élő bor fogyasztása éltet és felemel. Csak élő borban képződik kristályforma.
BOR – Ha a szőlőültetvényben vegyszereket használunk, amelyek célja az élet kioltása, ha a borba olyan anyagokat teszünk , amelyek például konzerválják azt, ha a bort mechanikai műveletekkel nyúzzuk, akkor egyre távolodunk a természet rendjétől. Törekszünk arra, hogy a lehető legkevesebb beavatkozással élő borokat készítsünk, amelynek fogyasztása éltet és felemel.
 
A Bóka Birtok – Természethű Borok -al találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!

Bemutatkozó vendégeink 5.

Szőlőink a Mátra déli lábánál, Abasár település területein találhatóak. A birtokainknak otthont adó Sár-hegy sajátos kőzettani összetétele boraink egyedi ízvilágában is tetten érhető. A hegy a hajdani hatalmas sztratovulkán egyik mellékkrátereként alakult ki, meghatározva az anyakőzetek egyediségét: alapkőzeteink az andezit, andezittufa és piroklasztit. A szőlőtermő talajok is összetett jellegűek: barna erdőtalaj keveredik vörösagyaggal, tufás törmelékkel, málladékkal. Termőterületeink mikroteraszos művelésűek, DK-i és D-i fekvéssel.
A szőlészetben és a pincemunkálatok során a lehető legcsekélyebb beavatkozásra törekszünk a környezeti terhelés minimálisra csökkentése érdekében. Teljes ökogazdálkodást folytatunk a birtok minden területén, csak saját szőlőből készítünk bort. A borászatban adalékanyagokat nem használunk: nem az ipari technológia fejlettségének a bemutatása a célunk, hanem, hogy olyan természetes és egyedi borokat készítsünk, amelynek minden ízében érezni lehet az örömmel végzett munka gyümölcsének különleges zamatát.

A Levente Szőlőbirtok és Pince -vel találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!

Bemutatkozó vendégeink 4.

2020 és 2021 számunkra új korszakot hozott: visszavonhatatlanul elragadott minket a natúr borok világa. Korábban is a minimális beavatkozásban hittünk, azonban azóta elmélyedtünk a természetes borkészítés rejtelmeibe. Remélhetőleg szeretni fogjátok az újdonságainkat, az alábbi tételekkel szeretnénk nektek megmutatni a Neszmélyi Borvidék természetét és a terroirunk adottságait:
• Borsmenta- Solaris Pét-Nat 2021 – az ősi pezsgő, két rezisztens szőlőfajtából elkészítve.
• Olaszrizling 2020 – Stockinger hordóban 4 hónapot érlelt, natúr bor.
• Olaszrizling 2021 – natúr olaszrizling, amely megmutatja, hogy mire is képes a terroirunk.
• Pinot Noir 2020 – natúr, könnyed vörösbor.
• Cabernet Sauvignon 2020 – 21 napon át héjon erjeszett, egy évig tölgyfahordóban érlelt natúr cabernet sauvignon. Komoly testtel, erdei gyümölcsökkel illatban és ízben is.
 
A Turay Családi Pincészet-el találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!

Bemutatkozó vendégeink 3.

 
Szilágyi Bence barnagi pincéjében a 2021-es borok többsége még mindig mozgásban van. Az erjedések talán még soha sem voltak ilyen lassúak. Kora tavasszal, ahogy az idő is melegszik a borok a téli hideg után kinyílnak és elérik végső formájukat, majd nyár közepe-vége felé palackba kerülnek és elindulnak világkörüli útjukra.
 
A Grand Vin de Barnag -al találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!
 

Bemutatkozó vendégeink 2.

We’re at home in Breitenbrunn, Austria: a little place situated between the Leithaberg hills and Lake Neusiedl. In the back of beyond yet in the heart of Pannonia. The area offers everything that’s important for us as winemakers: very old vineyards, winemaking traditions that have evolved gradually over time, cool woods and a lake that regulates the hot temperatures from the east. Pure limestone to pure slate soils and an area in between where the two soil types exist together in every imaginable combination. This gives us plenty of leeway to work with what we’ve got and make the most of it.
Winemaking is such an ancient craft that it really doesn’t require any more innovations. All of the methods and techniques that are any good have already been invented. Many of them have been forgotten, even more have fallen into oblivion and some have been ousted due to the quest for maximum profit and the desire to appeal to the masses. Please don’t expect us to be on the same page as the rest when it comes to taste.
The opposite is the case. We tend to take the long road and make our wines slowly and patiently by hand: the way wine has always been made. Spontaneous fermentation, in wooden barrels, a long time on the lees and minimal intervention. After all, nature knows best what it needs and doesn’t require any certificates to be itself. Just like us
 
A Lichtenbergergonzalez-el találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án!

Bemutatkozó vendégeink 1.

A Somló hegy keleti oldalán, nagyrészt bakművelésben gondozunk 3 hektárnyi szőlőt. Fajtaszerkezetünk jelenleg 11 ősi – egykor a Somlón is díszlő – Kárpát-medencei szőlőfajtából áll, melyet további elveszett különlegességek egészítenek ki fajtagyűjteményünkben. Ültetvényeinket gyógynövények preparátumaival védjük, szakítottunk a hagyományos értelemben vett permetezőszerekkel. Borainkat saját termésünk természetes feldolgozásával segítjük világra. Pincénkből száműztünk minden segédanyagot, spontán erjesztést követően szűrés és derítés nélkül palackozunk, esetenkénti minimális kénessav felhasználásával. Borainkat megtalálhatod hazánk, Németország, Svédország, vagy akár Dánia csúcséttermeiben és jobb borszaküzleteiben.

A Somló Kincse Kézműves Kispince -vel találkozhattok a II. Natúr Sümegen 2022.04.23-án! 

Kárpát-medencei természetes bort készítők találkozója.
Idén a Püspöki Palota és a Püspöki Palota Pincéje lesz Sümegen a természetes borok iránt érdeklődők temploma.
Sok szeretettel számítunk aktív részvételetekre az eseményen.
Részletek hamarosan…

 

A Borjour Magnum már 12. éve Magyarország legnagyobb borkóstolója. A borszerető közönség, a szakma és a borászatok hagyományos, év eleji nagy találkozóhelye.
2022. február 19-én, a Budapest Congress Centerben 200+ borász kiállító kóstoltatja 1000+ borát.
>>>>>

2021-ben kisebb csoda történt Sümegen: elfogadták önálló OEM-státuszát, vagyis a sümegi és Sümeg környéki szőlőterületek földrajzi eredetvédelmét. A piramis csúcsán lévő tételeknél előírták az organikus szőlőművelést és az adalékanyag-mentes borászkodást, lényegében a natúr borászkodást is. Az új apelláció három motorjával és a II. Natúr Sümeg rendezvény házigazdáival beszélgetett a Magyar Konyha Gasztrokulturál magazin riportere.
Tovább a Galériához>>>>>

(Bedolgozás folyamatosan…)