Ramassetter kiállítás

A Ramassetter Napok alkalmából időszakos kiállítás nyílt 2013-ban a hagyatékból. Helyszín a sümegi Püspöki Palota emeleti folyosója.

“Nem köszöntőt szeretnék most mondani, hanem a gondolataimat erről a napról.

Ramassetter nagy ember volt. Mai értelemben nagy vállalkozó. Aki sorsának tragédiáin keresztül megtanulta, hogy vállalkozásunk nagy vagyonát gyarapíthatjuk ugyan, de arra az útra, amelyre mindannyian egyedül indulunk, nem vihetünk magunkkal semmit. Viszont annál fontosabb, mit hagyunk magunk után. Ő mit hagyott maga után? Ma erre szeretnék választ adni. Sok mindent hagyott ránk. Intézményesítette a várost. Iskolát, óvodát, kórházat, közvilágítást, stb. Ám ezek mind eltörpülnek amellett a rejtett kincsesláda mellett, amit elfelejtünk kinyitni. Pedig bármikor, bárki kinyithatja, mert soha el nem fogyó kincset tett belé Ramassetter.

Ez nem más, mint az a polgári szemlélet, az önzetlen tenni akarás a közért. Nem azért segítette Ő a városát, hogy jó színben tűnjön fel, hogy szerepeljen az újság első oldalán. Nem is a szavazatokért. Önzetlenül adni annyit jelent az Én olvasatomban, amikor adunk nem nézzük, hogy mit nyerünk vele. Nem várjuk el, hogy megköszönjék és kitüntetést adjanak érte. Nem várjuk el, hogy nagy táblákon szerepeljen a nevünk. Lehet, még meg is szidnak minket érte, – sőt meg is vernek. Volt rá példa Ramassetter életében. Ez az a szellemiség, amit örökül hagyott nekünk: a jó szándékú önzetlen tenni akarás.

Ilyenné kellene válnia e nap szellemiségének is – nem a dáridó és a cirkusz, hanem a kultúra és értékeink megbecsülése, megóvása. Ennek jegyében indult tavaly útjára a “Ramassetter nap” 2012.08.25.-én azon emberek részvételével, akik Önzetlen módon segíteni igyekeznek városunkon. Mint egy láthatatlan építő társaság.”
(Egly Márk nyitóbeszéde)