Ramassetter utóélete

   Ramassetter Vince Borbaráti Kör

A Ramassetter Vince Borbaráti Kör működési szabályzatát hat alapító tag állította össze. A “Kör” megnevezés szó szerint igaz, mivel a Palota Pince gasztronómiai különtermében, a 12 fős kerek asztalnál  határoztuk el megalapítását. Mivel még maradt hat szabad hely az elhatároztuk, hogy az alapító tagok mindegyike választhat egy-egy újabb borbarátot. (Magyar Tamás)

 

Az alapítótagok.
Tisztelgés Ramassetter Vince sírjánál a sümegi temetőben.
A Ramassetter Borbaráti Kör zászlója.

2003-ban alakult, magánkezdeményezésre és önképző jelleggel. Baráti beszélgetések és borkóstolások alkalmával született az ötlet: teremtsük meg mi is nagy elődünk, a borászatáról és borkereskedéséről híres Ramassetter Vince hagyományát Sümegen. Névadónk hosszú példák sorával szolgálta városát, szeretete iránta, rátermettsége, önzetlensége és áldozatkészsége minden hagyománytisztelő honpolgárnak követendő példaként kell szolgálnia. Ennek jegyében koszorúzzuk évente a belvárosban álló szobrát és látogatunk el a sírjához, ahol főhajtással emlékezünk Sümeg város feledhetetlen szülöttére.

Rendszeresen találkozunk, beszélgetünk a borról, a borászatról, a gasztronómiáról, sikerekről, kudarcokról. A sokszínű társaságnak köszönhetően a gasztronómia terén is gazdag választékkal rendelkezünk, így a borok mellett, a bor és étel harmóniájáról is sokszor véleményt cserélünk.

Közös pincelátogatásaink során változatos technológiákat, borászokat és filozófiákat ismerhettünk meg. Jártunk a Szent György hegyen Nyári Ödönnél, Laposáéknál megismertük a bazalt borokat, Somló hegyen a Csordás pincét, Dél-Balaton ékkövét, a Konyári pincét és a Royal Tokajit Mádon.

A szomszédos Ausztrián belül pedig Peter Schandl Rust-i és Josef Wurzinger Tadten-i pincészetét látogattuk meg.

Alapító tagok: Egly Márk, Magyar Tamás, Pupos Zoltán†, Remete József, Sárközi Zsolt és Sheer János†.
Választott tagok: Böjte Béla, Kalla Kálmán, Kalla Richárd, Lasztovicza Jenő†, Móró János és Raskó György.
(M. T.)

Ramassetter Napok 2013-ban

A Ramassetter palack

(Az eredeti palack.)

2012. augusztusában mutatták be a Ramassetter-palackot (a Püspöki Palota stukkós-termében), amelyet először 150 éve készített a sümegi borászat meghatározó alakja, Ramassetter Vince a palackozóüzemében. A kora egyik legnagyobb borkereskedőjének területei voltak Somlón, Badacsonyban és Sümegen, ahol a családi szőlőbirtokon gyakran megfordult Deák Ferenc is. Mintegy ezer hektáron gazdálkodott, nemcsak saját termését vitte piacra, hanem fel is vásárolt. Egly Márk tájékoztatása szerint a Ramassetter-palack közel kétéves előkészítő munkát követően készült el, a fél liter űrtartalmú, borostyán színű butéliából eddig 150 darabot gyártottak. Az egyedileg, kézzel készített üvegműves remeket egyenként töltik meg a kézműves borászat boraival, és még a dugózása is egyedi: viaszolással zárják le. (mandiner.bor)

  Sümeg és Vidéke magazin

 A megújult Sümeg és Vidéke városi újság a régi lapszámokból szemezget. Pl. az alábbi 1897-es cikk is Ramassetter utóéletével foglalkozik: