NATÚR SÜMEG

Sümeg egy földtani csodaország, a Föld korszakainak lenyomatai, a kőzetek sokasága és sokfélesége egyedülálló Európában. A sajátos terroirt az egyedi mikroklíma, a mészkő és a tűzkő keveredése biztosítja.

2019-ben helyi borászok – Sümeg Penta néven – azzal a szándékkal fogtak össze, hogy Sümeg újra önálló apellációi státuszt kapjon, visszaszerezve ezzel mindazt az önállóságot, amely évszázadokig meghatározta az itteni borokat és pezsgőket. Az Agrárminisztérium Bor és Eredetvédelmi Tanácsa 2021. május 12-én fogadta el kérelmüket, ezzel létrejött Európa második legkisebb apellációja.

Az önálló apelláció szándékának hármas alapja: az egyedi, sajátos borkészítési eljárások iránti szigorú elkötelezettség, az ökológia szőlőművelés, valamint a természetes borok készítésének szándéka.

Mindezek megerősítésére hozta létre Egly Márk a „Natúr Sümeg” rendezvényt, ahol a történelmi Magyarország legjobb natúrborászai, a legelismertebb biodinamikus szőlőművelési szakértői találkoznak és osztják meg egymással és az érdeklődőkkel saját tapasztalataikat. Célunk, hogy a „Natúr Sümeg” rendezvény évről-évre a Kárpát-medencei natúrborászok találkozó helyévé váljon. (Agrotrend.hu)

“2019-ben lelkes helyi borászok – Sümeg Penta néven – azzal a szándékkal fogtak össze, hogy Sümeg újra önálló borvidéken belüli apelláció státuszt kapjon, visszaszerezve ezzel mindazt az önállóságot, amely évszázadokig meghatározta az itteni borokat.

Az önálló apelláció szándékának hármas alapja: az egyedi, sajátos borkészítési eljárások iránti szigorú elkötelezettség, az ökológia szőlőművelés, valamint a természetes borok készítésének szándéka.

Az Agrárminisztérium Bor és Eredetvédelmi tanácsa 2021. május 12-én fogadta el Sümeg önálló OEM (Oltalom alatt álló eredetmegjelölés) státuszát, ezzel létrejött Európa második legkisebb apellációja.

Úgy érezzük, hogy ezzel Sümeg, mint önálló apelláció „visszatért”, megnyílt az út az egyedi karakterű borok és pezsgők készítésére, az egykor messze földön híres Szőlőhegy tekintélyének visszaállítására. Hisszük, hogy munkát, megélhetést és helyben való boldogulást tudunk teremteni a jövő borászgenerációi számára.

Szándékaink megerősítésére hozta létre Egly Márk és a borászok egy kis közössége a „Natúr Sümeg” rendezvényt, ahol a történelmi Magyarország legjobb natúrborászai, a legelismertebb biodinamikus szőlőművelési szakértői találkoznak és osztják meg egymással és az érdeklődőkkel saját tapasztalataikat.

A „Natúr Sümeg” rendezvény natúrborászok és a természetes borok iránt érdeklődők összefogásának is a jelképe, hiszen azzal a szándékkal hoztuk létre, hogy Sümeg és a „Natúr Sümeg” rendezvény évről-évre a Kárpát-medencei natúrborászok találkozó helyévé váljon.”
(Borjour Magnum 2022)

III. Natúr Sümeg rendezvény – 2023 >>>>>

II. Natúr Sümeg rendezvény – 2022 >>>>>

I. Natúr Sümeg rendezvény – 2021 >>>>>